Twitter
21 Temmuz 2018 Cumartesi

Uzmanlar uyardı; hava kirliliği diyabeti tetikliyor. Özellikle büyükşehirlerde yaşayanlar risk altında. "Hava kirliliğinin daha yüksek olduğu ortamlarda diyabetin ortaya çıkışı daha fazla" diyen Diyabet Vakfı Başkanı Temel Yılmaz, "Hem hareketsiz bir yaşam ve kötü beslenme alışkanlığı benimseyenler hem de hava kirliliği oranının yüksek olduğu, havanın temizlenemediği ve küçük partiküllerin yoğun olduğu ortamlarda bulunanlarda; 30'lu yaşlar gibi çok erken yaşlarda insülin direnci, bununla beraber karaciğer yağlanması ve ondan sonra da erken yaşlarda diyabet ortaya çıkıyor" dedi.

En büyük kanıt ise hava kirliliği yüksek olan şehirlerdeki diyabet oranı. Bursa, Malatya, İstanbul, İzmir ve Ankara'da görülen diyabet oranları yüzde 15; yani Türkiye ortalamasının üzerinde. Temiz havasıyla meşhur Trabzon'da ise bu oran sadece yüzde 9. Üstelik yalnızca hava kirliliği değil, kapalı ortamlar da diyabete davetiye çıkarıyor. Yılmaz, "Kapalı ortamlarda ve plazalarda yaşayanlar, hava sirkülasyonunun iyi olmadığı aynı havanın sürekli olarak sirküle olduğu ortamlarda yaşayanlar asıl risk grubunda" dedi.

Peki bu tip ortamda çalışan biri diyabetten nasıl korunur? Bu konuyla ilgili Yılmaz, "Evlerini daha temiz havası olan bir yere alsınlar. Kapalı ortamlarda, AVM'lerde, dışarıya açılan bir penceresi olmayan ortamlardaki herkese önerim; mutlaka günde en az 1 saat çıkıp açık havada yürüyüş yapıp, akciğerin ve bronşların içine yapışmış olan partiküllerin mutlak surette atılması lazım" tavsiyesinde bulundu.

HABER: OKAN ATEŞ