Dünyanın yedi harikasından Tac Mahal renk değiştirdi. Bu değişimin sebebi ise kirlilik...
Her yıl milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine yol açan hava kirliliği,, dünyanın yedi harikasından birini de olumsuz etkiledi. Hindistan'ın sembolü Tac Mahal, kirlilikten renk değiştirdi. Tac Mahal, 17. yüzyılda bembeyaz mermer taşlarla inşa edilmişti. Ama zamanla sararmaya başladı. Ve ardından da yer yer kahverengi ve yeşil renklere büründü.
ANAYASA MAHKEMESİ ULUSLARARASI DESTEK ARAMA TALİMATI VERDİ
Anıt yapının son hali ise, Hindistan Anayasa Mahkemesi'ni harekete geçirdi. Hükümete uluslararası destek arayışlarına başlama talimatı verdi mahkeme. Ülke yönetimini, elindeki imkanları kullanmamakla suçladı. Tac Mahal'in rengindeki değişikliğin tek sorumlusu, hava kirliliği değil... Şantiyelerden yayılan toz...
#habericireklam#300x250#4060814#right#
TOZ VE BÖCEK DIŞKILARI DA ANITIN RENGİNİ BOZDU
Etrafa dökülen moloz yığınları ve böcek dışkıları da yapıya zarar verdi. Hükümet, aslında Tac Mahal'in korunması için düğmeye basmıştı. Yakınlarındaki binlerce fabrikanın taşınması için talimat verilmişti. Ancak, bu önlemler yetmedi. Zira anıtın yakınındaki Yamuna Nehri'ndeki kirlilik de, bölgede sinek istilasına yol açtı.
Babür İmparatoru Şah Cihan, 1643'te, 38 yaşında ölen eşininin adına bir Tac Mahal anıt mezarını yaptırmıştı. Hindistan'ın Uttar Pradeş eyaletindeki anıt mezar, her gün ortalama 12 bin ziyaretçi ağırlıyor.