Twitter
15 Mart 2018 Perşembe

Veterinerlikte e-reçete dönemi başladı. Amaç ilaç takibi ve ilaçlı hayvan eti veya sütünün sofraya gelişini önlemek...

Tarım Bakanlığı hayvan sağlığı alanında etkin mücadele yürütüyor. Amaç büyükbaş hayvanlarda gereksiz antibiyotik kullanımı ile ilaçlı hayvan eti veya sütünün sofraya gelişini engellemek... Bu yılın ocak ayında e-reçete uygulaması başlatılmıştı, 1 Şubat itibarıyla da zorunlu hale getirildi. Buna göre, ilacı yazacak veteriner de satacak eczane de sisteme kaydını yaptırmak zorunda. Uygulama başladığı günden bu yana e-reçete sistemine 14 bin 990 veteriner ile 2 bin 60 eczane kayıt yaptırdı.

Veterinerlerin hayvanlar için verdiği ilaçların takibi kritik önem taşıyor. Bu takip sayesinde bir veri tabanı oluşturulacak. Özellikle et-süt ürünlerinde ilaç kalıntısı olup olmadığı tespit edilecek. Bakanlık, ilaç kullanılan hayvanların ürünlerinin sofraya gelmesini engellemeyi hedefliyor. E-reçete sistemi ile veterinerler artık insanlarda kullanılan ilaçları bulunduramayacak.

Veterinerlere reçete uygulaması kapsamına evcil hayvanların da dahil edilmesinin sorun yaratacağı görüşünde... Ancak bakanlık bu görüşe katılmıyor. Bakanlığın verdiği bilgiye göre, e-reçete sisteminde köpek ve kedi gibi hayvanlar, sahiplerinin kimlik numaraları üzerinden kaydediliyor ve reçeteleri düzenleniyor.

Sahipsiz hayvanlara ise, hayvanın bulunduğu belediyelerin vergi kimlik numaraları üzerinden reçete yazılabiliyor. Bakanlık verilerine göre, iki ay içerisinde 10 binden fazlası sokak hayvanı olmak üzere toplam 37 bin 718 adet köpek ve kedi sisteme kaydedildi. Bu sürede 600 binden fazla hayvan için 100 binden fazla e-reçete düzenlendi.