Twitter
02 Temmuz 2018 Pazartesi

Hava kirliliğinin neden olduğu hastalıklar denilince akla ilk olarak astım, akciğer yetmezliği ve kalp rahatsızlıkları geliyor. Listeye şimdi bir de diyabet, yani şeker hastalığı eklendi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre, şeker hastalığını tetikleyen etmenlerden biri de hava kirliliği. Üstelik oldukça yüksek bir oranda.

Bilim insanları, hem hava kirliliği ölçümlerini hem de ortalama 8.5 yıl sağlık durumları takip edilen 1.7 milyon kişinin sağlık verilerini mercek altına aldı. 2016'da şeker hastası olan her 7 kişiden birinin, bu hastalığa hava kirliliği nedeniyle yakalanmış olabileceğini ortaya çıkardı. Çünkü bu hastaların, hava kirliliği yaşanan bölgelerde bulunduğu belirlendi. Yani vakaların yüzde 14'ü... Bu da 3.2 milyon kişi demek! 

Nedenine gelince... Hava kirliliği, vücudun insülin üretimini azaltıyor. Yani, sağlıklı kalabilmek için gerekli oranda kan şekerinin enerjiye dönüşmesini engelliyor. Üstelik ölçümlerde "zararsız" olarak sınıflandırılan düşük orandaki kirlilik seviyelerinde de aynı risk geçerli. Bilim insanlarına göre bu yüzden hava kirliliğini azaltarak dünya çapında diyabet hastalarının sayısını düşürmek mümkün. 

Günümüzde genç-yaşlı fark etmeksizin, hızla yaygınlaşan diyabet tüm dünyada 420 milyon insanın hayatını etkiliyor.