Twitter
Teke Tek Bilim - 7 Şubat 2022 (Türkiye'de yetişen tropikal meyvelerin ihracat kapasitesi ne kadar?)
08 Şubat 2022 Salı

Türkiye'ye kaç çeşit tropikal meyve yetişiyor? İhracatı uçuran meyveler hangileri? Tropikal meyve ne kadar kazandırıyor? Mangonun faydaları neler? Tropikal meyvenin maliyeti ne?

 

Teke Tek Bilim'de Mehmet Özdemir: "BATEM, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı. Türkiye'deki 50 araştırma enstitüsünden bir tanesi. Meyvecilikle ilgili çalışmalar yürütülüyor. 1934 yılında Atatürk tarafından kuruldu"

 

Teke Tek Bilim'de Ziraat Mühendisi Tahir Göktepe: "En büyük hedefimiz tüketicilerimizin sofrasına senenin her ayı muz getirebilmek oluyor. 2010'dan beri çok daha hızlı oldu. Bakanlığın çok büyük desteği var. Şu anda yılda 900 bin ton muz üretimi var. İnsanlar yerli muzdan şaşmasın"

 

Teke Tek Bilim'de Mustafa Ezici: "Ülkemizde üretilen mango çok lezzetli. Önümüzdeki yıllarda ciddi bir üretim bekliyorum. Dünyada ciddi bir mango pazarı var. Mangonun yetiştiği ülkelere bile ihraç edebiliriz. 15 çeşit faydası var. Koronadan koruyor. Hamileler için yararlı"

 

Teke Tek Bilim'de Mehmet Özdemir: Her toprakta her meyve olmaz. Her su tarımda kullanılmaz. Meyveciliğin temeli fidan. Sertifikalı fidanlarla yola çıkılamazsa sonu hüsran olur. Doğru fidanı almak lazım. Mesela mangoda aşı gerekiyor"

 

Teke Tek Bilim'de Mustafa Ezici: "Yazın Alanya'ya gelen Rus turistler pazardan önce 1 tane mango alıyor, sonra çok beğenince gelip 10 tane alıyorlar. Akdeniz'de yeşil atın yatıyor diyebilirim. Mangoyu dalından yiyen çocuk zeki olur. Mango bağışıklık sistemini güçlendirir"

 

Teke Tek Bilim’de Fatih Altaylı soruyor… Konukları; BATEM Meyvecilik Bölümü Başkanı Mehmet Özdemir, Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe ve Tropikal Meyve Yetiştiricisi Mustafa Ezici yanıtlıyor.