Twitter
Son Dakika Haberi! Mimar Sinan Üniversitesi'ne tahliye istemi... Sosyal medyadan çağrı yapıldı
22 Haziran 2018 Cuma

İstanbul Beşiktaş'ta bulunan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) İstanbul Devlet Konservatuarı'yla ilgili tahliye kararı verildi. Beşiktaş Kaymakamlığı tarafından üniversiteye gönderilen tebligatta, yerleşkenin 25 Haziran saat 13.00'e kadar tahliye edilmesi, aksi takdirde 26 Haziran saat 13.30'da tahliyesinin yapılacağı bildirild. Binanın müze olarak kullanılacağı belirtildi. Hatta 26 Haziran günü okulun doğalgazı, elektriği ve suyu da kesilecek.

Aslında konuyla ilgili görüşmeler 1.5 yıl önce başladı. İlk tebligat 2017 Nisan ayında gönderildi. Tahliyenin nedeni, Milli Saraylar Daire Başkanlığı'nın, okulu, Dolmabahçe Sarayı'na katılarak müzeye çevirmek istemesi. Aynı zamanda binaya zarar verildiği ileri sürülüyor.

Üniversite rektörlüğünden yapılan açıklamada ise yeni bir yer gösterilmeden tahliyenin kabul edilemez olduğu ifade edilirken, "Bu, Anayasa'nın ihlalidir" denildi. TBMM Başkanlık Divanı'nın 9.3.2017 tarihli kararında, MSGSÜ İstanbul Devlet Konservatuvarı'nın bulunduğu binanın üniversitenin kullanımına tahsisi kaldırılmış ve tahliyesi talep edilmiş, yapılan itiraz ise reddedilmişti.

#videooynat#502111#

REKTÖR: MÜZE OLACAK 

Gazete Habertürk'ten Uzay Kesmen'e konuşan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Yalçın Karayağız, "Bu, 2 yıllık bir süreç. Ben çok fazla kamu ve devlet kurumları karşı karşıya gelmesin diye bu olayın fazla duyurulmasını istemedim. Bugüne kadar yapılan bu yanlışın düzeltilmesini bekledik. Bu 1.5 yıllık süreçte biz ne söylediysek karşı taraf hep sessiz kaldı. Şimdi de bir tebligat gönderdiler. Dolmabahçe Sarayı Müştemilatı Baltacılar Dairesi'nin müze olarak kullanımına devam etmesi isteniyor. Ancak o bina tarihinin hiçbir döneminde müze olarak faaliyet göstermemiş" dedi. 

AYNI GÜN MEZUNİYET SINAVI VAR

6 yaşından 30 yaşına kadar öğrenciler, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı'nda eğitim görüyorlar. Buradaki eğitim-öğretim haziran ayının ikinci haftasında bitmiyor. 365 gün boyunca devam ediyor. Okula tahliye kararı tebliğ edilmesine rağmen öğrenciler hâlâ buradaki çalışmalarına devam ediyorlar ve 26 Haziran'dan sonra nereye gideceklerini bilmiyorlar. Bir başka kritik nokta ise şu: Okula tebligat gönderildi ancak aynı gün ilkokul öğrencilerinin mezuniyet sınavı var. Habertürk TV'nin haberine göre, tahliye kararı tebliğ edildi ancak, okul yönetimi kararlı, salı günü okulu terk etmeyecekler.

SOSYAL MEDYADAN ÇAĞRI

Öte yandan, tahliye kararı sosyal medyada tepki topladı. Twitter'da "MSGSÜ'ye dokunma ve "Mimar Sinan Devlet Konservatuvarına Dokunma" etiketleri açıldı. Öğrenciler yaptığı çağrıda, "Okulumuzda hep birlikte buluşup tüm Türkiye'ye sanatın ve sanatçının yalnız olmadığını notalarla haykıracağız. Rektörlükçe yapılacak açıklama öncesi ve sonrasında sadece müzikle var olacağız. Mezunlarımız ve ülkemizdeki tüm sanatseverleri enstrümanlarıyla bekliyoruz" denildi.