Twitter
Çorlu'daki tren kazasıyla ilgili rapor hazırlandı! Kazanın nedeni: İhmaller zinciri
26 Temmuz 2018 Perşembe

Tekirdağ'da 8 Temmuz günü 24 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasıyla ilgili Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği rapor hazırladı. Rapora göre, rayları askıda bırakan tren yolu altındaki menfezin betonarme değil yığma tuğladan yapıldığı ortaya çıktı. Kazanın bakım ve onarım süreçlerindeki ihmaller nedeniyle meydana geldiği belirtildi.

Aşırı yağışlar, altyapı yetersizliği, izlem ve kontrol eksikliği... Tren kazasına dair her ayrıntı tespit edildi. Mühendis ve mimarların hazırladığı rapora göre faciaya, ihmaller zinciri neden oldu. Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 8 Temmuz günü meydana gelen kaza, 24 kişinin ölümüyle sonuçlanmıştı. Facianın ardından Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Jeoloji Mühendisleri tarafından rapor hazırlandı. 10 günlük inceleme ve değerlendirme sonucu hazırlanan teknik raporda kazanın kontrol, izleme, bakım ve onarım süreçlerindeki ihmaller nedeniyle meydana geldiği iddia edildi.

Menfezdeki toprağın yağışla birlikte boşalması sonucu, raylarla vagonların irtibatının kesilmesiyle 5 vagon devrilmişti. Raporda, tren yolu altındaki menfezden geçen İncirli Deresi'nin taşması sonucu toprağın aşındığı belirtildi ve altyapı sorununa dikkat çekildi. Rayları askıda bırakan tren yolu altındaki menfezin betonarme değil yığma tuğladan yapıldığı, bu nedenle demiryolunun usulüne uygun inşaa edilmediği belirtildi.

Raporda, kaza günü menfez ile ray arasındaki dolgunun aşınmış olduğu, ‘yol bekçisi' uygulamasının kaldırılması nedeniyle bu aşınmanın fark edilmediği ifade edildi. Maliyet nedeniyle işten çıkarılan yol bekçileri yerine yeni bir kontrol sisteminin kurulmamış olmasının zafiyete yol açtığına dikkat çekildi.

Teknik heyet raporunda, kazayı tetikleyen yağış miktarına da vurgu yapıldı. Olay günü bölgeye 1 saatte düşen yağışın, haziran ayı günlük ortalama yağış miktarının 27 katı olduğu tespit edildi. Uzmanlara göre demiryolu güzergah çalışmalarında, jeolojik, jeoteknik ve hidrojeolojik etütler göz ardı ediliyor. Ankara-İstanbul hızlı tren güzergahı da, problemler yüzünden tam kapasite çalışamıyor.

ÖZEL HABER: ÖZNUR KARSLI