Cumhuriyet tarihinin karanlık gecesi, 15 temmuz 2016... Fethullahçı Terör Örgütü'nün kanlı darbe girişiminin üzerinden 2 yıl geçti. Darbe girişiminde rol alan sanıklar bir bir sanık sandalyesine oturtuldu. Peki darbe davalarında son durum ne?
15 Temmuz kanlı darbe girişimi bastırıldı. FETÖ'cü darbeciler bir bir yargılanmaya başlandı. Türkiye genelinde şu ana kadar 300'e yakın dava açıldı. Yaklaşık 25 bin FETÖ'cünün yargılandığı bu davalardan 200'ü karara bağlandı. Darbecilere ceza yağdı.
31 SANIĞA 4'ER KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASI
15 Temmuz davalarının en kritiklerinden biri Muğla'da görüldü. Çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz gecesi Marmaris'teydi...Darbeciler suikast düzenlemek için Erdoğan'ın kaldığı oteli bastı. Cumhurbaşkanı'nı otelde bulumadılar ancak, 2 polisin şehit ettiler. Darbe girişiminin bastırılması üzerine İçmeler mevkiine kaçan darbeciler, günler sonra saklandıkları menfezde yakalandılar. Dava açıldı. FETÖ elebaşı Fetullah Gülen iddianamede, "bir numaralı şüpheli" olarak yer aldı. Sanık sandalyesine oturtulan 47 FETÖ'cünün yargılanması 7.5 ay sürdü. 4 Ekim 2017'de karar açıklandı. Suikast timindeki 31 zanlıya 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Aralarında suikast girişimini planlayıp saldırıyı yöneten davanın iki numaralı sanığı eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş de vardı. "Menfez Paşası" lakaplı Zekeriya Kuzu da aynı cezaya çarptırıldı. Firari darbeci eski Yüzbaşı Burkay Karatepe ise hala aranıyor.
FİRARİ FETÖ İMAMI ADİL ÖKSÜZ DARBE GECESİ BURADAYDI
Ankara'da görülen Akıncı Üssü Davası... Darbecilerin 15 Temmuz'da karargah olarak kullandığı dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi'in alıkonulduğu merkez... Darbe girişimi bastırıldıktan sonra Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 460 kişi hakkında dava açıldı. FETÖ'nün sivil imamları Kemal Batmaz, Harun Biniş, Nurettin Oruç ve Hakan Çiçek sanık sandalyesine oturtuldu. Bir numaralı sanık ise yine FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'di. Firari Adil Öksüz'ün de aralarında bulunduğu 45 örgüt yöneticisi hakkında 303 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. 1 Ağustos 2017'de başlayan davada devam ediyor.
Ankara'da görülen bir diğer önemli dava Genelkurmay Başkanlığı'ndaki eylemlere ilişkin oldu. "Yurtta Sulh Konseyi" üyeleri de dahil darbecilerin yargılandığı davanın 224 sanığı var. Darbe girişiminin askeri kanadının bir numarası Akın Öztürk, eski Genelkurmay Personel Daire Başkanı Mehmet Partigöç, eski Stratejik Dönüşüm Dairesi Başkanı Mehmet Dişli, eski Cumhurbaşkanı Başyaveri Ali Yazıcı, Hulusi Akar'ın eski emir subayı Levent Türkkan gibi isimlerin yargılandığı davanın, 1 numaralı sanığı Fethullah Gülen... Hükümeti yıkmaya teşebbüs ile suçlanan sanıklar, darbe gecesi 250 vatandaşın şehit edilmesinden de sorumlu... Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mağdur-müşteki olarak yer aldığı dava 14 aydır devam ediyor.
34 VATANDAŞ ŞEHİT OLDU, 143 SANIK YARGILANDI
Darbecilerin halka kurşun yağdırdığı ilk noktaydı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü... Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip olçok dahil 34 kişi şehit düştü. Silivri'de görülen davada 135'i tutuklu 143 sanık yargılandı. Haklarındaki suçlamalar; anayasal düzeni, hükümeti ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya teşebbüstü. İlk duruşma 9 Ekim 2017'de yapıldı. 53. oturumda da karar çıktı.
Aralarında eski Yarbay Turgay Ödemiş ve eski Binbaşı Ahmet Taştan'ın da bulunduğu 72 sanık, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum oldu. Erol Olçok ve oğlunun şehit edilmesine ilişkin 12 sanığa ayrıca "kasten öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.
15 temmuz'da Fatih Sultan Mehmet Köprüsü de darbecilerin hedefi olmuştu. 3 kişi şehit edilmiş, 49 kişi yaralanmıştı. İşte o gece Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde yaşananlara ilişkin görülen davada 15 FETÖ'cü asker yargılandı. "Anayasayı ihlal" suçundan 13 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, 2 sanığa ise müebbet hapis cezası verildi.
Darbe girişiminin İstanbul ayağını yürüten üst düzey askerler de hakim karşısına çıkarıldı. Eski Tümgeneral Fethi Alpay, eski Tuğgeneral Eyyüp Gürler dahil 12 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
95'İ TUTUKLU 159 SANIK YARGILANIYOR
Cuntacı Semih Terzi'yi vurarak darbe girişiminin seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir'in şehit edilmesine ilişkin davada ağır cezalar verildi. Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava 19 Nisan 2018'de karara bağlandı. 18 sanığın tamamı "nitelikli kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca sanıklardan 5'ine "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, 13'üne de aynı suçtan müebbet hapis cezası verildi.
Kanlı gecede darbeciler İstanbul'daki iki havalimanını da işgal etmişti. Atatürk Havalimanı'nda iki kişi şehit edildi. Buradaki olaylara ilişkin 95'i tutuklu 159 sanığı yargılaması sürüyor. Haklarında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Sabiha Gökçen Havalimanı'nı ele geçirmeye çalıştıkları gerekçesiyle yargılanan sanıklardan 8'i ağırlaştırılmış müebbet, 20'si ise müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
DARBECİLERE YARDIM SUÇUNDAN 15 YIL HAPİS CEZASI ALDI
O gece darbecilerin hedefinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi de vardı. Burada çıkan olaylarda 14 kişinin şehit edilmesiyle ilgili 10 sanık ağırlaştırılmış müebbet, 31 sanık müebbet hapis cezasına çarptırıldı. İstanbul Valiliği'ni işgal etmek isteyen 12'si tutuklu 14'ü rütbeli 90 asker de yargılandı. 8 sanık “anayasayı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı. 2 sanığın dosyasının ayrılmasına karar veren mahkeme heyeti, 80 sanığın beraatine hükmetti..
Darbe girişimiyle ilgili yargılananlar arasında dönemin 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti de yer aldı. 14 ay süren davada 14 sanık ağırlaştırılmış müebbet, 2 sanık müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Orgeneral Huduti'ye "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etmek" suçundan 15 yıl hapis cezası verildi. Eski 2. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun'un da aralarında yer aldığı 57 sanık beraat etti.