Twitter
Erdoğan, bakanlara nasıl hitap ediyor? Yeni kabinenin şifresi ne?
12 Temmuz 2018 Perşembe

Kimini "atom karınca" diye tanımladı. Kimine "bir numara operatör" dedi. "O'nu anlatmaya gerek var mı?" diye sorduğu da oldu. Zaten bakanlar da, kendilerini ispatlamışlardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bakanlarını nasıl tanımladı? Kriterleri ne oldu? Tek tek açıkladı.

Ehliyet ve liyakata bakıldı isimler belirlenirken. Eğitim durumları başta olmak üzere, ülkeye yapılan hizmetler bundan sonraki yapılacaklar için ana omurgayı oluşturdu. Örneğin Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, zaten turizmciydi. Kendi tur şirketiyle turizmde önemli bir yer edindi. Bu başarısı da gözden kaçmadı. "Bir numara operatör" artık kabinede...

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI İÇİN "ATOM KARINCA" DEDİ

Yıllardır hep bir gölge gibi en yakınındaydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan en samimi tanımlamayı o hak etti. Erdoğan; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank için, "Gayretli, pratik, zeki, tuttuğunu koparır; atom karınca" dedi.

Ve ekonomi... Hazine ve maliye, artık Berat Albayrak'a emanet... Cumhurbaşkanı, Albayrak'ın finans sektörü ile hem pratikte hem de teoride geçmişi olduğunu söylemişti. Erdoğan, Albayrak için, "Bu işi çok daha seri derleyip, toparlayacağına inanıyorum" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Ziya Selçuk'a emanet. Eski bakan Hüseyin Çelik döneminde talim terbiye kurulu başkanıydı Selçuk... Akademik hayatı, okullarında başarı grafiği esas alındı. Şimdi amaç, o başarının devlet okullarında da sağlanması...

Milyonları ilgilendiren alanlardan biri de sağlık... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, zaten bu sektörde hizmet veriyordu. Erdoğan, "Madem sektörden şikayetin var gel çalış. Özel sektör mantığını devlette daha hakim hale getirelim” çağrısında bulundu. Koca da, 'tamam' diyerek yeni kabinede yer aldı.

"KURUM'U, EMLAK KONUT'TAN ALDIK ANLATMAYA GEREK VAR MI?"

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan... TOBB'da, DEİK de görev yaptı. Cumhurbaşkanı "O'na güveniyorum, çok şey bekliyorum" dedi. Gıda Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli için ise, babası Ekrem Pakdemirli'yi hatırlattı. "Babasından genlerine işlemiş bir başarı var" diye konuştu.

Çalışma, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, aslında İslam İşbirliği Teşkilatı'na bağlı "Sesric Genel Sekreterliği"ne direktör olarak düşünüldü. Kabine gündeme gelince, Cumhurbaşkanı bu fikrinden vazgeçti. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Spor Toto’nun başındaydı. Erdoğan bu katkının bakanlıkta da başarıya döneceğini düşünüyor.

Cumhurbaşkanı; Çevre Bakanı Murat Kurum için de, "Emlak Konut’un Murat Kurum ile nasıl uçtuğunu, güçlendiğini biliyorsunuz, onu anlatmaya gerek yok" dedi.