Twitter
Rusya'da dev protesto! Binlerce kişi o yasağa karşı kağıttan uçak uçurdu
01 Mayıs 2018 Salı

Rusya'nın başkenti Moskova'da binlerce kişi aynı anda kağıttan uçak uçurdu. Ama festival için değil; anlık mesajlaşma uygulaması Telegram'ın Rusya'da yasaklanmasını protesto etmek amacıyla... Saharova Caddesi'nde toplanan yaklaşık 10 bin kişi, Telegram'ın uçak şeklindeki logosuna atıf yaparak, kağıttan uçaklar uçurdu.

Eylemciler, hükümete ve Rusya Kitle İletişimini Denetleme Kurumu'na çağrı yaptı. İfade özgürlüğünün korunması için Telegram'a getirilen yasağın kaldırılmasını talep etti. "Sessiz Kalma" ve "Beni Engelleme" yazılı pankartlar taşıdılar.
Eylemciler arasında bulunan bir kadın, "Buraya internet kullanma hakkımı savunmak için geldim. Telegram'ı seviyorum. Eğer yasak kararını alanlar şimdi kazanırsa bir daha asla durmayacaklar ve her şey daha kötü olacak" değerlendirmesinde bulundu.

#habericireklam#300x250#4060814#right#

MUHALİF LİDER DE PROTESTOYA KATILDI

Protestoya katılanlar arasında muhalif lider Aleksey Navalni de vardı. O da hükümeti eleştirdi. Navalni, "Normal bir insan için hiçbir yasak olamaz. Medeni haklara sahibim ve bütün bu yasakları umursamıyorum. İstediğim her şeyi yaparım. Gerekli gördüğüm ve anayasayla bana verilen haklara uyan her şeyi yapabilirim" dedi.

Rusya'da Telegram'ı devletin hedefi haline getiren gelişme, Aralık 2017'de St. Petersburg metrosunda düzenlenen terör saldırısı oldu. Çünkü saldırganların eylemi Telegram üzerinden haberleşerek planladığı ortaya çıktı. Bunun üzerine Rusya Federal Güvenlik Servisi, Telegram'dan tüm kullanıcılarının şifre çözümlerine erişme hakkı talep etti. Ancak şirket, bilgi güvenliği hakkını ihlal edemeyeceğini belirterek, bu talebi reddetti. Bunun üzerine Telegram, mahkeme kararıyla Rusya genelinde yasaklandı. Telegram benzer gerekçeyle İran'da da yasaklanmış durumda.