Twitter
26 Haziran 2018 Salı

Suudi Arabistan'da kadınların direksiyon başına geçmesi artık yasak değil. Onlarca yıllık yasak kalktı. Suudi kadınlar, özgürce trafiğe çıkmaya başladı. Ancak bu yasağın kalkması, Suudi kadınların özgürlüğüne kavuştuğu anlamına gelmiyor. Suudi kadınların hayatı hâlâ pek çok yasakla örülü.

SUUDİ KADINLAR EVLİLİK VE BOŞANMA İÇİN İZİN ALMAK ZORUNDA

Yasakların başında evlenmek ve boşanmak geliyor. Bir Suudi kadının evlenebilmek ya da evliliğini sonlandırabilmek için vasisinden onay alması şart. Bu yüzden de pek çok kadın istemediği evlilikler yapmak ya da istemediği evlilikleri sürdürmek zorunda kalıyor. Boşanabilenlerse çocuklarının velayeti için yine izin almak zorunda. Bu durum kadınları hem fiziksel hem de psikolojik istismara açık hale getiriyor.

KADINLARIN PASAPORT ALIP YURDIŞINA ÇIKMASI İZNE TABİ

Suudi kadınların kendi başlarına pasaport almaları ve yurt dışına çıkmaları da mümkün değil. Bunlar için erkek vasilerinden izin almak zorundalar. Çalışmak, okula girmek, hatta bazı sağlık hizmetlerine erişmek de yine eşinin, babasının ya da bir başka erkek yakınının iznine tabi. 

SUUDİ KADINLAR ERKEKLERLE AYNI SIRADA BEKLEYEMİYOR

Erkeklerle aynı sıraya girmek de Suudi kadınlara yasak. Tüm restoran ve kafelerde, haremlik-selamlık uygulaması var. Sipariş vermek isteyen kadın ve erkekler iki ayrı kuyrukta bekliyor, yemeklerini farklı yerlerde yiyor.

SUUDİ KADINLAR HÂLÂ ÇARŞAF GİYMEK ZORUNDA

Suudi kadınlar için en ciddi yasaksa giyimleriyle ilgili, yüzlerini örtmek zorunda değiller ama, vücut hatlarını belli etmeyen bol kesimli çarşaf giymek zorundalar. Bu kurala uymayan kadınlar, ahlak polisi tarafından sert şekilde uyarılıyor.