Twitter
28 Temmuz 2018 Cumartesi

'Kanlı Ay' olarak adlandırılan tutulma, Türkiye'de 20.13'te başladı. Tutulma esnasında dünyanın gölgesi bir saat 42 dakika 57 saniye boyunca tamamen Ay'ın üzerini kapladı. Ay'ın Dünya'nın gölgesinden çıkması ise 3 saat 54 dakikayı buldu. Tutulma, Ay Dünya'nın yörüngesine en uzak mesafedeyken yaşandı. "Kanlı Ay" bu yüzyılın en uzun tutulma süresine sahip ay tutulması oldu. 

KARTPOSTALLIK MANZARALAR OLUŞTU

Bu önemli doğa olayı Güney Amerika, Afrika, Avrupa, Orta Doğu ve Asya'nın bir kısmı ile Türkiye'den de çok net bir şekilde izlendi. İstanbul'da Boğaz'ı gören bölgelerde toplanan kalabalıklar, bir taraftan Kanlı Ay'ı görüntüledi, diğer yandan selfie çektirmeyi ihmal etmedi. İnsansız hava aracı ile havadan çekilen görüntülerde ise kartpostallık manzaralar oluştu. 

VATANDAŞLAR SOKAĞA AKTI

Kayseri'de de yüzlerce insan Astronomi ve Uzay Bilimleri Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne geldi. Merkezde, yüzyılın olayı olarak adlandırılan 'Kanlı Ay' tutulmasını izlemek için teleskoplar kuruldu. 

Erciyes Üniversitesi Fen Fakültesi Astroloji ve Uzay Bölümü Başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük, görüntünün önemini dile getirdi. Prof. Dr. Küçük, "İçinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli ay tutulması. 21 Ocak 2019 tarihinde de ay tutulması var ama o sabah saatlerinde olacağı için bu muhteşemliği göremeyeceğiz. O yüzden bu yüzyılın en önemli tam ay tutulması" dedi.

SİVAS'TA LİSE ÖĞRENCİSİ KANLI AY'I FIRSATA ÇEVİRDİ

Kapadok'ya'da da vatandaşlar teleskopların çevresinde toplanarak yüzyılın en uzun ay tutulmasını izlediler. Sivas'ta ise lise öğrencisi Sefa Bulut, kanlı Ay tutulmasını fırsata çevirdi. Amcasının kendisine hediye ettiği teleskopla kanlı ay tutulmasını 1 liraya izletti. 

BİR SONRAKİ TUTULMA 21 OCAK 2019'DA

Ay'ın yüzeyine güneş ışıkları kenarlardan vurup yansıyarak dünya atmosferi içinden geçti. Bu, Ay'ın kızılımsı bir renge bürünmesine neden oldu ve 'Kanlı Ay' diye tanımlanan gökyüzü olayı ortaya çıktı. Bir sonraki tam ay tutulması 21 Ocak 2019'da yaşanacak.