İstanbul'da peş peşe 4 farklı kimyasal atık tehlikesi yaşandı. Bu olaylarla ilgili soruşturmalar sürüyor. Ancak henüz bir sonuç alınamadı.
Yaklaşık 4,5 ay önce Tuzla'da atık su kollektörüne kimyasal atık döküldü. Zehirli atık, Tuzla'nın bir çok ilçesini etkiledi ve 100'e yakın kişi hastanelik oldu.
Bu ayın başında bu kez kimyasal atık tehlikesinin adresi Büyükçekmece'ydi. 4 Nisan'da Kumburgaz'da yerleşim yeri yakınındaki bir alana hidrojen siyanür döküldü. Bölgede koyunlar ve tavuklar öldü.
12 gün sonra, 16 Nisan'da da yine Büyükçekmece'de kimyasal atık paniği yaşandı. Eskice köyü yakınlarına boş araziye atılan 7 varilden fosforik asit çıktı. Çevrede ev olmaması ve kimyasalın toprağa karışmaması olası bir faciayı önledi.
Cumartesi gecesi yine Eskice köyü yakınlarına kimyasal atık döküldü. Endüstriyel kimyasal olan demir 2 sülfat olduğu tespit edildi. Zabıta ekipleri fark ettikten sonra AFAD'ın incelemelerinin ardından buraya dökülen kimyasal atık imha edilmek üzere kaldırıldı.
#habericireklam#300x250#4060812#right#
Büyükçekmece'deki 3 olaydan sadece birinin faili tespit edilip tutuklandı. Diğer ikisiyle ilgili araştırma sürüyor. Tuzla'daki olayla ilgili de soruşturma dosyası hala açık. Ancak olayın failine henüz ulaşılamadı.
Bir kamyondaki atığın bertaraf edilme ücreti yaklaşık 13 bin lira. Maddenin miktarına ve özelliğine göre bertaraf ücreti değişiyor. Çevre Kanunu'na göre tehlikeli atıkları kaçak alanlara dökenlere 243 bin 156 lira ile 2 milyon 431 bin 628 lira arasında cezai işlem uygulanıyor. Ancak yüksek para cezası da kimyasal atıkların kaçak alanlara dökülmesini engellemiyor.