Twitter
Üniformasıyla gömülü bulunmuştu... Rus yarbayın cenazesi diplomatik krize yol açtı
02 Nisan 2018 Pazartesi

Ardahan'daki bir inşaat alanındaki kazıda üniformasıyla gömülmüş halde bulunmuştu. Diplomatik krize neden oldu. Polonya asıllı işgalci Rus Yarbay Karl Karloviç Rjepetski'nin cenazesi Rusya ve Polonya arasında paylaşılamıyor. Türkiye ise krizin ortasında kaldı.

Yarbay Karl Karloviç Rjepetski... Polonya asıllı Rus Yarbay, işgal amacıyla geldiği Ardahan'da 1894'te hayatını kaybetti. Cenazesi geçen yıl bir inşaat kazısında bulundu. Cenaze üzerinde hem Polonya hem de Rusya hak iddia ediyor. Konuyla ilgili konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, yarbayın Polonya asıllı olduğunu hatırlattı. Ancak, "Rusya da diyor ki, 'O sırada Polonya yoktu, Sovyetler Birliği vardı. Onun için bu bizim vatandaşımızdır" dedi. Kurtulmuş, Rusya'nın naaşın iadesini değil, Ardahan'daki bir Hristiyan mezarlığına defnedilmesini istediğini ifade etti.

Peki ölümünden 124 yıl sonra iki ülke arasında krize neden olan Yarbay Karl Karloviç Rjepetski'nin cenazesi konusunda Türkiye ne yapacak? Numan Kurtulmuş, "Adam Polonyalı, Polonya'da ailesi var" sözleriyle yarbayın Polonya'ya iadesine daha sıcak bakıldığı izlenimi verse de, "Bu, ülkeler arasında bir sorun olmadan nasıl çözülür, bunu yapmaya çalışıyoruz" dedi.