Sabahattin Ali'nin katledilişinin 70'inci yılı...
2 Nisan 2018 - 11:17
'Kürk Mantolu Madonna', 'İçimizdeki Şeytan', 'Kuyucaklı Yusuf' ve daha birçok ölümsüz kitap yazdı. Sezen Aksu'nn 'Çocuklar Gibi', Zülfü Livaneli'nin 'Leylim Ley', Edip Akbayram'ın 'Aldırma Gönül', Nükhet Duru'nun 'Melankoli' şarkıları da onun dizeleriyle hayat buldu.
25 Şubat 1907'de dünyaya geldi Sabahattin Ali. Henüz ilkokul sıralarında başladı yazmaya ve bir daha da hiç bırakmadı. Yazdığı toplumsal gerçekçi her eserde, muhalif tavrını ortaya koydu, çok geçmeden de komünist olarak anılmaya başlandı. 1930 yılında, Aydın Ortaokul'unda Almanca öğretmenliği yaparken tanıştı cezaeviyle. Yıkıcı propaganda yaparak öğrencilerinin kafasını karıştırdığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. 2 ay sonra serbest bırakıldığında Konya'ya yerleşti ve o ölümsüz eseri 'Kuyucaklı Yusuf'u burada yazdı. 1931 yılında okuduğu bir şiirde Atatürk'e hakaret ettiği gerekçesiyle yeniden tutuklanarak, Sinop Cezaevi'ne kondu. Bugün hâlâ dillerden düşmeyen 'Aldırma Gönül Aldırma' isimli şiirini de burada yazdı.
Hayatı cezaevlerinde, sürgünlerde geçti. 1948 yılında hakkında yeniden tutuklama kararı çıktığında, bu kez cezaevine girmemekte kararlıydı. Yurt dışına kaçmaya karar verdi. Tarihler 2 Nisan 1948'i gösteriyordu. Katiliyle birlikte bir kamyonun kasasında Bulgaristan'a doğru gidiyordu, ölüme gittiğini bilmeden... Bulgaristan sınırındaki Istıranca Ormanı'na geldiklerinde, kamyondaki Ali Ertekin adlı kişi tarafından öldürüldü. Cansız bedeni günler sonra bulundu. Aradan 70 yıl geçti. Katili Ali Ertekin olarak kayıtlara geçse de, Sabahattin Ali'nin ölümü Türkiye'nin ilk faili meçhul cinayeti olarak biliniyor. Çünkü katilin hangi güçlerin yönlendirmesiyle cinayet işlediği hâlâ aydınlatılabilmiş değil.
70 yıl önce katledilen Sabahattin Ali, eserleriyle ölümsüzleşmiş durumda. Birçok dile çevrilen Kürk Mantolu Madonna, 2016 yılında İngilizce'ye çevrilerek bir dünya klasiği olma yolunda büyük bir adım attı. Romanın beyazperdeye taşınması da gündemde.