İran'da düşen jetin karakutu analizinde ön rapor sonucu çıktı... Peki uçak neden düştü?
26 Nisan 2018 - 16:59
Uçağın hız göstergeleri farklı bildirimler yaptı, sonra uçak irtifa kaybetmeye başladı. Pilotlar uçağı kurtarmak için 51 kez burnunu kaldırmaya çalıştı. Bu sırada kokpitte kargaşa yaşandı. Emekli Kaptan Pilot Necmi Ekici, "Buradaki hadise tamamiyle süratsiz kalmaktan dolayı yani uçağın kanatlarının uçağı taşıyamayacak bir duruma gelmesinden dolayı uçağın istenmeyen bir harekete girmesidir" dedi.
Başaran Holding'in patronu Hüseyin Başaran'ın kızı Mina Başaran, 7 arkadaşı ve 3 mürettebatı taşıyan özel jet , 11 Mart'ta Dubai'den dönerken İran'da düştü. Uçaktaki 11 kadın hayatını kaybetti. Uçağın karakutularıyla ilgili ön rapor tamamlandı. Uçağın yönetimi, Kaptan Pilot Beril Gebeş'teydi. Tırmanma sırasında uçağın hız göstergesinde ibre yükselmeye başladı. Ancak bu, sadece kaptan pilotun oturduğu sol taraftaki göstergedeydi. Sağ tarafta oturan İkinci Pilot Melike Kuvvet'in hız göstergesi normal çalışıyordu. İki pilot ne olduğunu anlamaya çalıştı. Hatalı gösterge, uçağın hızında artış gösterdikçe, Beril Gebeş, süratin artmasını önlemek için uçağın burnunu 51 kez kaldırmaya çalıştı. Ancak aslında uçağın sürati artmıyor, azalıyordu. Bir süre sonra da jet, hız kaybına bağlı olarak irtifa kaybetmeye başladı.
Emekli Kaptan Pilot Necmi Ekici'ye göre, uçağın düşme nedeni süratsiz kalması. Ekici, "Sürat sabit ve düşük olduğu için burnu ya da uçağı kontrol edemezsiniz. Bu uçağı çıkartma lövye ile olmaz, şu radır dediğimiz bu istikameti ilk önce o döndüğü tarafın aksine şu radırı aksi tarafa vererek durdurmak bilahare burnu vermek, bilahare sürat kazandıkça uçağı toplamak uçağı istenilen seviyeye getirmek lazım" dedi.
Düşüşe geçtikten sonra hız limitini aşan uçakta 6 bin 600 metre yükseklikte yapısal parçalanmalar meydana gelmeye başladı. Uçağın motor parçaları koptu. Kuyruk bölümü görevden ayrıldı. Ekici, bu konuyla ilgili şunları söyledi: "Uçak hangi kanadı taşıyamaz duruma geldiyse, o kanadın istikametinde düşmeye başlar. Spin dediğimiz veya dikey düşüş dediğimiz hareketi yapar. Aşağıya doğru şu hareketi yapar."
Uçakta sürat bilgisi, pitot tüp olarak adlandırılan sistemden alınıyor. Dışarıdan gelen hava hızı ölçülerek, hız göstergesine yansıtılıyor. Düşe jete ait pitotüpün, kumdan dolayı tıkanmış olabileceği, kalkıştan önce de fark edilmediği değerlendiriliyor. Ancak uçağın kesin düşüş nedenini ayrıntılı rapor ortaya çıkaracak.