Twitter
02 Nisan 2018 Pazartesi

Aydın'da 2013 ve 2015'te 5 işçinin can verdiği kanalizasyonlarla ilgili güvenlik kamera görüntüleri ortaya çıktı. Kendi kararlarıyla kanalizasyona girdikleri öne sürülen işçilerin aslında şeflerin emiriyle girdiği anlaşıldı. Olaylarla ilgili hâlâ dava açılmadı...

Kuşadası'nda 6 Temmuz 2013'te Veysel Turgut, Osman Sarı ve Uğur Apaydın onarım için girdikleri rögarda gazdan zehirlenerek hayatını kaybetti. İşçilere ekipman, eğitim, gaz maskesi ve oksijen tüpü verilmemişti.

2 yıl sonra 5 ağustos 2015’te bir kanalizasyonda tıkanma meydana geldi. Bu kez ASKİ ekip amiri Hasan Fıstıkçı ve Türkay Yağcıoğlu kanalizasyona girdi. İşçi İsmail Davas ve Hasan Fıstıkçı o rögarda hayatını kaybetti. 

İşçi Türkay yağcıoğlu o günü şöyle anlattı:

Eldiven ve maske yoktu eldiven ve maske yoktu. "Kötü oluyorum, çıkalım" dedim. Hasan abi öksürme ve kusar gibi sesler çıkardı. Arkadaşlarım beni çekti. Hasan abi suya düşmüş. ASKİ Tesis ve İşletmeler Şefi Mesut Semerci panik oldu. "İçeriye girin ve çıkarın" dedi. İsmail Davas inmeye mecbur kaldı. Elleriyle "Ne yapayım" dercesine inmek zorunda kaldı. Kısa bir süre sonra İsmail’den de haber alınamaz oldu.”

Şef Mesut Semerci ise işçilerin rögara girdiklerini görmediğini öne sürdü. Ölen Hasan Fıstıkçı’nın emirlere aykırı rögara girdiği, arkadaşını da peşinden sürükleyip ölümüne yol açtığı yönünde rapor tutuldu.

GERÇEK ORTAYA ÇIKTI

Gerçek, olay anlarına ait güvenlik kamerası görüntüleriyle ortaya çıktı. İşçiler amirlerinin bilgisi dahilinde kuyuya inmişti, üstelik şef Mesut Semerci, Hasan Fıstıkçı dışarı çıkmayınca İsmail Davas'ın da içeri girmesini istemişti. Davas itiraz etse de şefi istediği için rögara girmek zorunda kalmıştı.

2 olayla ilgili de bugüne dek dava açılmadı. Avukat Doğukan Algan, "Tedbir almayan yetkililer sorumluluğu ölen iki işçiye yıkmak istiyor" dedi.

İşte güvenlik kamerasına ait o görüntüler...