Twitter
06 Nisan 2020 Pazartesi

Haftasonu deyince akla ne geliyorsa, Oylum Talu ile Burası Haftasonu’nda…

ABD’de koronavirüs ile mücadele! Salgın merkezi New York’ta can kayıpları arttı mı? ABD koronavirüsü yenebilecek mi? Donald Trump’ın bir ilacın ismini verip onun kullanılmasını tavsiye etmesi bu kez nasıl karşılandı? New York Valisi Andrew Cuomo, son sınıf tıp öğrencilerinin erken mezun olmasına ve hemen göreve başlamasına imkan verecek kararnameyi imzalayacağını açıkladı. Bu açıklamada nasıl yankılandı? ABD’nin önce Fransa’nın sonra da Almanya’nın koruyucu maskelerine el koyması, koruyucu  maske ihraç eden bir şirkete savaş açması dünyada maske savaşı olarak konuşuluyor ama iç kamuoyunda nasıl karşılanıyor? ABD’deki son durumu Voice of America Türkçe Editörü Mehtap Çolak Yılmaz Washington’dan aktardı.

İsviçre’nin koronavirüs stratejisi ne? Salgınla mücadelede nasıl bir yol izleniyor? İsviçre’de aşı çalışması var mı? İsviçre’de öne çıkan ve tedavide kullanılan belli ilaçlar var mı? Türkiye’nin koronavirüs önlemleri ve atılan adımlar İsviçre’den nasıl görünüyor? İsviçre’deki son durumu Bern Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazan Walpoth Bern’den aktardı

İtalya’nın koronavirüs ie imtihanı! İtalya’koronavirüs kontrol altına alınabildi mi? İtalya’da bundan sonrası için ikinci bir dalga oluşmaması için yeni önlemler planlanıyor mu ya da daha sert yaptırımlar öngörülüyor mu? IMF de salgın sonrası dünyayı büyük bir ekonomik krizin beklediğini açıkladı. İtalya’da hükümet nasıl bir sosyal yardım stratejisi izliyor? İtalya’daki son durumu Hukuk Danışmanı Özgün Altop Milano’dan aktardı.

İspanya’da korona günleri… İspanya’da iş hayatı salgından nasıl etkilendi? İspanya’da nasıl bir yol izlendi; evden mi çalışıldı? Riskli hastalıkları olanlar ya da yaşı ileri olanlar işten mi çıkarıldı? Küçük işletmeler, büyük şirketler ne haldeler? İspanya hükümeti ekonomik tedbirler kapsamında neler yaptı? Yeni adımlar atılacak mı? Vaka sayısındaki can kayıplarında artış var mı? İspanya’daki son durumu İnsan Kaynakları Uzmanı Sema Bilgin Madri’den aktardı.

Türkiye’de korona ile mücadele! Evde karantina nasıl olmalı? Koronavirüs kapanlar ne yapmalı? Kimler riskli grup içinde? Koronavirüsün belirtileri neler? Asemptomatik vakaların nedeni ne? Sosyal mesafenin ve maske takmanın önemi ne? 60 yaş üstü mü 65 yaş üstü mü riskli? Koronavirüs kalbe ne yapıyor? Kronik hastalık ilaçlarına devam mı? Korona beyne zarar verir mi? Korona aşısı ne zaman çıkar? Türkiye’de doktor sayısı yeterli mi? Sağlıkçılarımızı koruyamıyor muyuz? Obezite koronavirüs için riskli mi? Halk koronavirüsten nasıl korunacak? Koronavirüs testleri ne kadar güvenilir? Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hayat Kumbasar Karaosmanoğlu anlattı.

İnsanlığın koronayla sınavı! İngiltere’de salgında son durum ne? Bu virüsü herkes kapacak mı, kaçış yok mu? Salgının durması için herkesin kapması mı gerekiyor? İnsanlar koronavirüs testi yaptırmalı mı? Koronavirüs hayatımızda neleri değiştiriyor? Artık hepimiz evlerimize çekildik, çok farklı bir yaşam biçimini deneyimliyoruz, bunun arkasından ne gibi değişimler ortaya çıkacak? Normal hayatımıza döndüğümüzde her şey kaldığı yerden devam edecek mi? Bizleri neler bekliyor? Bu dönemden çocuklar, gençler ve yaşlılar nasıl bir etkiyle çıkacak? Belki birkaç yıl sonra yaşayacağımız farklı yaşam biçimlerine bugün çok hızlı ve mecburi bir geçiş yaptık. Mesela çalışma biçimleri, sosyalleşme alanları gibi… Bundan sonra yabancılamayacağımız hangi alışkanlıklar bugün farkında olmadan hayatımıza giriyor? Mesela bir durduk; hayat durdu, telaş durdu, koşuşturma durdu. Bunun etkisi ne olacak? Bu süreçten sonra bireyselleşme mi toplumsallaşma mı ön plana çıkacak? Bu süreçten ilişkiler nasıl etkilenecek? Mesela aile kavramı olumlu mu olumsuz mu etkilenecek? Boşanmalar artacak mı, yoksa bağlar güçlenecek mi? Psikolog/Yazar Azra Sarızeybek Kohen Londra’dan aktardı.