Twitter
Açık ve Net - 26 Nisan 2022 (Kanal İstanbul'da son durum ne?)
27 Nisan 2022 Çarşamba Süre: 01:31:28

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Habertürk TV'de Kübra Par'ın Açık ve Net programına konuk oldu. Bakan Karaismailoğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile yaşanılan polemikten, İstanbul'daki metro inşaatlarına, Yap-İşlet-Devret modelinden Kanal İstanbul'a değin merak edilen soruları yanıtladı.

Bakan Karaismailoğlu'ndan öne çıkan başlıklar şöyle:

"İBB'NİN PROJEYLE GELDİĞİNİ GÖRDÜNÜZ MÜ?"

Biz son 20 yıldır yaptığımız dünya ölçeğinde en önemli işlerde çok büyük bir mühendislik altyapımız oluştu. Artık kendi mühendislerimizle, müteahhitlik firmalarımızı dünyadaki en önemli işleri yapar hale geldik. Son 20 yılda büyük altyapı hamlesiyle hem kamu hem özel sektör tarafında yetişmiş insan gücü, son geldiğimiz Çanakkale Köprüsü'nü Türk mühendislerle yapar hale geldik. Türkiye'de hep yabancı mühendisler çalıştı son 20 yıla kadar. Artık dünyanın her tarafında Türk mühendisleri, müteahhitleri aranan hale geldiler. Metro, hızlı tren işi yapan Türk firmaları Tanzanya'da ihale alabiliyorlar. 26 yıldır bu işlerle uğraşıyorum. Mesleğin ilk yılları yabancılarla çalıştım, o sıkıntıları iyi biliyorum. Mühendislik, yazılım, fikir, danışmanlık ihraç etmek çok kıymetli işler hale geldi. Daha önce mühendislik ithal eden ülkeden mühendis ihraç eden ülke hale geldik. Rusya'da petrokimya tesisini Türk firmasını yapıyor aynı şekilde.

Bizim kişilerle problemimiz yok. İstanbul'a verilmiş olan sözler var. 7/24 İstanbulluların hayatını kolaylaştırmak için çalışan bakanlık diğer yandan keyif için koşuşturanlar var. Sonuçta kötü söz sahibine aittir. Bizim muhatabımız İstanbullular ve İstanbul'da yapılan işlerdir. Karşımızda İstanbul için hiçbir şey yapmayan, yapılan işlerin işlerin üstüne çökmeye çalışan, algı operasyonu yapan birileri var. Bütçe geliyor, yatırımlar ortada yok, para da ortada yok. Meclis'ten borçlanma yetkisi alınıyor. Yetki alınıyor ama yatırım ortada yok. Sonuçta bunun hesabını millet soracak. Sadece İstanbul'da yaşayan milletimizin hayatını kolaylaştıracak projelerdir burada konuştuğumuz şey. Karşımızda İstanbul için yapılması gereken oldukça fazla iş olduğu halde yapmayan bir kitle var. Siz İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin projeyle gündeme geldiğini gördünüz mü? Çok ve boş lafla iş yapılmıyor.

Ben 1995 yılında İBB'de mühendis olarak işe başladım. 24 yıldır İstanbul'da çalıştım. Dünya vizyonunu İstanbul'da kazandım. Allah bana nasip etti, bakan oldum. Bu gurur bana ömür boyu yeter. Bizim burada tek çabamız Türkiye'deki vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak. Çok kutsal bir görevim var. İstanbul da dahil olmak üzere tüm Türkiye'ye hizmet ediyorum

KANAL İSTANBUL TARTIŞMALARI

Üzerlerindeki işleri yapmıyorlar Kanal İstanbul'a laf ediyorlar. Bugün İstanbul Boğazı'ndan 40 bin araç geçmeye çalışıyor. Gidin Zeytinburnu-Bakırköy sahilinde onlarca gemi sıra bekliyor. Onlarca gün süren gemi yangınları, o akaryakıtın İstanbul boğazına dağılımı var. Bu tehlikeyi seyir mi edeceğiz? Marmara Denizi'ni gemi otoparkına mı çevireceğiz? 1. Köprü'yü yaparken '30 milyon aç' diyorlardı. Çok ciddi riskler var. İstanbul boğazındaki tehlikenin boyutlarını azaltmak için alternatif bir proje bu. 2050'ye geldiğimizde İstanbul boğazında geçmek isteyen gemiler 70 bine çıkacak. Panama, Süveyş kanalı niye yapıldı? Yaşamın ticaretin olduğu yerde bu kanallar her zaman düşünülmüştür. Biz Antalya havalimanı yaptık, yabancılar ihale için yarıştılar. Gelip bir de üstüne para veriyorlar. Devletin kasasından 1 kuruş para çıkmadan, işletme süresi boyunca devlete gelir gelecek. Kanal İstanbul uzun soluklu bir iş. Maliyeti yüksek bir iş. Orada kısıtlı imar verilecek. O imar planları açıklandı.

"UKRAYNA'DAKİ GEMİLERİMİZİ GETİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Ukrayna'daki 21 gemi orada. 220'ye yakın mürettebat vardı. Tahliye talebinde olan hepsini aldık. Şu anda 90 civarında mürettebat var. Gemilerini terk etmek istemiyorlar. İaşe bakımından sıkıntıları yok. Tabii ki onları almak istiyoruz. Milli Savunma Bakanımız ve Dışişleri Bakanımız sürekli koordinasyon halinde. Savaşın getirdiği riskli durumdan mayınlar buraya geldi. Savaşın ilk günlerine göre Karadeniz'deki ticaret hareketlendi. Biz sürekli takip ediyoruz. Orada bekleyen gemilerde yükler var. Bozulma durumu var. Bir an önce onları almak için yoğun çaba sarf ediyoruz. Kanal İstanbul, İstanbul Havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu, Marmaray, Yavuz Sultan Selim'den geçecek hat, puzzlenin parçaları. Karadeniz'e yapacağımız lojistik liman gelir getirici bir iş. Süveyş Kanalı'ndan Mısır 5.6 milyar gelir sağlıyor.

Açık ve Net'te Kübra Par, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile konuştu.

DİĞER KISIMLAR
1. Bölüm
02 Mayıs 2022 , Pazartesi
Süre: 44:57