Twitter
16 Mart 2018 Cuma

Erzurum'un Aşkale ilçesinde 3 yıl önce hizmete açılan bin 500 kişi kapasiteli Geri Gönderme Merkezi'nde, yabancı uyruklulara yaşam koşulları ve sağlanan hizmetler bakımından 5 yıldızlı otel konforunda hizmet veriliyor.

Transit geçiş noktası olarak gördükleri Türkiye'ye, ülkelerindeki çeşitli sorunlar dolayısıyla Ağrı ve Iğdır üzerinden yasa dışı yollarla giriş yapan birçok yabancı uyruklu, kamyon kasası, otobüs, minibüs ve otomobillerin yanı sıra yaya olarak da ülkenin farklı kentleri ya da Avrupa'ya gitmeye çalışıyor.

Ölüm riskine rağmen yüzlerce kilometre yürüyen yabancı uyruklular, Doğu Anadolu'da özellikle Iğdır, Ağrı, Erzurum, Erzincan ve Kars'ta güvenlik güçlerine yakalanıyor. Önce jandarma karakolları ya da polis merkezine götürülüyor. Sağlık, giyim ve gıda ihtiyaçları giderilen kaçaklar gerekli yasal işlemler sonrası sınır dışı edilmek üzere Erzurum'un Aşkale ilçesindeki Geri Gönderme Merkezi'ne yönlendiriliyor.

35 bini kapalı olmak üzere 70 bin metrekare alana yaptırılan merkezde kaçaklara yemek ikram edilip ailelerine ulaşmaları için telefon imkanı sağlanıyor.

Kantinden spor sahasına, yemekhaneden çamaşırhaneye, sinema salonundan dinlenme odasına, kütüphaneden çocuk oyun odalarına kadar her türlü imkandan kolaylıkla faydalanabilen yabancı uyruklular arasında okuma-yazma bilmeyenler için oluşturulan sınıfta dersler veriliyor.