Twitter
Binlerce eve imar barışı! 'Kaçak'lıktan çıkıp 'yasal' olacak, ama ya tehlikeliyse?
27 Temmuz 2018 Cuma

İstanbul Sütlüce'de salı günü canlı yayında yıkılan bina hem ruhsatsız hem de iskansızdı, yani kaçaktı. Akıllara şu soru geldi; yıkılmasaydı, bu bina da imar barışından faydalanacak mıydı? 

TEMELİ ZAYIF BİNALAR DA İMAR BARIŞINDAN YARARLANABİLİYOR

Yüksek İnşaat Mühendisi Hakan Çatalkaya, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Bu yapı için imar başvurusu yapılsaydı, ilk önce bununla ilgili devlete gerekli ödemeyi yapıp, yapı kayıt belgesini alması gerekiyordu. Diyelim ki bunu da almıştı, resmi işlemleri yapmıştı; imar affı kanunua baktığımız zaman açıkça şunu diyor; siz binanız için gerekli başvuruları yapacaksınız, ama binanın depremselliği sağlamlığı ya da heyelan bölgesinde olup olmadığı ile ilgili bütün sorumluluk size ait" dedi. Yani yapı kayıt belgesi alındığında; temeli zayıf, malzemesi yetersiz binalar bile herhangi bir denetime tabi tutulmadan yasallaşabilir.

Çatalkaya'ya göre, Bu bina imar affı kapsamına girseydi, burada herhangi bir şey yapılamayacaktı. Devlet de herhangi bir sorumlulukta değil. 

İMAR BARIŞI İÇİN YAPILARDAN SAĞLAMLIK BELGESİ İSTENMİYOR

Mimar Dr. Sinan Genim'e göre ise, düzenlemeyle amaç, kaçak yapıda oturanlarla devlet arasındaki gerilimi düşürmek. Mimar Genim, bina güvenliği konusunda yapı sahibinin beyanının esas alınmasına dönük eleştiriler içinse "Dünyada da böyle" dedi ve ekledi:

"Milletle devlet arasında barış sağlamak için yapılmış bir şey. Kanunda madde var 'sorumluluk size aittir' diye, çünkü bütün dünyada kişinin beyanı esastır. Bu yapıda oturanlar ve devletin bürokrasisi arasında bir savaş var. Bu, savaşı minimalize etmek için yapılmış bir adım."

'KAÇAK'LIKTAN ÇIKIP 'YASAL' OLACAK, AMA YA TEHLİKELİYSE?

Sütlüce'de çökme tehlikesi ile karşı karşıya kalan 3 ev mühürlenmişti ve evlerin, imar barışından faydalanmak için başvurduğu ortaya çıktı. İstanbul'da bu gibi durumda olan binlerce yapı bulunuyor. İstanbul'un yapı stoğu düşünüldüğünde, aslında Beyoğlu Sütlüce'dekine benzer tehlike hemen her ilçe için geçerli. Her an yıkılma tehlikesi yaşayan binalar da, imar barışına başvurup ileride ruhsat alacak duruma gelebilecek.

HACIALİOĞLU: RİSKLİ YAPILAR BÜYÜK FELAKETLERE SEBEP OLUR

TMMOB Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Ali Hacıalioğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu çıkan yasada, yapının güvenliği mülkiyet sahibine bırakılarak bu kapsama alınıyor. Bu son derece yanlış. Mülkiyet sahibi o binanın güvenliği konusunda donanıma sahip değildir, onu kamu adına denetleyecek olan organlar vardır; belediyeler, bakanlıklar ya da bizim gibi teknik insanlarla yapılacak olan çalışmalar..." dedi ve ekledi: "Bunlar hiçbir şeyi çözmez. Çok daha büyük felaketlere sebebiyet vermeye de devam eder."

İMAR BARIŞINA 31 EKİM'E KADAR BAŞVURULABİLECEK

Bugüne kadar 14 kez imar affı çıktı. Son imar barışına ise şimdiye kadar 130 binden fazla yapı başvurdu. Rakamın, 31 Ekim'e kadar artması bekleniyor. Hacıalioğlu, "Gerek İstanbul'da gerek Türkiye'nin hemen her yerinde yapılaşma olan, imara açılan her yerde kaçak yapılan yapılar her türlü kamu denetiminden, mühendislik-mimarlık hizmetlerinden uzak tutulmuş yapılardır. Bunlar her zaman çok ciddi risk taşıyan yapılardır" dedi.

Toplamda İstanbul Beykoz'da 115 bin, Güngören'de 288 bin, Beyoğlu'nda 26 bin, Esenler'de 285 bin yapının, imar barışından faydalanacağı öngörülüyor.

ÖZEL HABER: KÜBRA DEMİR