Twitter
26 Haziran 2018 Salı

Batı Afrika ülkesi Nijerya'nın orta kesiminde çiftçilerle hayvancılar çatıştı; onlarca kişi hayatını kaybetti. Burası, Nijerya'nın Plateau eyaleti. Jos kentinde çiftçilerle hayvan sahipleri arasında çatışma çıktı. Plateau Eyalet Polis Sözcüsü Tyopev Terna, yaptığı yazılı açıklamada, 11 köyde hafta sonu iki grup arasında çıkan çatışmalarda 6 kişinin yaralandığını, 86 kişinin ise hayatını kaybettiğini belirtti.

2 HAFTALIK OHAL İLAN EDİLDİ

Çatışma; Berom halkından çiftçilerin 4 gün önce Fulani halkından hayvancılara saldırıp, 5 kişiyi öldürmesiyle başladı. Buna karşılık olarak cumartesi günü, Fulanilerin düzenlediği saldırı, ölü sayısını artırdı. Çıkan olaylarda 50 evin yanı sıra 15 motosiklet ve iki araç da yakıldı. Terna, eyalette devam eden çatışmalar nedeniyle iki haftalık olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini aktardı.

Bölge, zaman zaman çobanlar ile çiftçiler arasında yaşanan şiddetli çatışmalara sahne oluyor. Hayvancılıkla uğraşan Fulani halkı, dünyanın en büyük yarı göçer halkı. Büyük sürülerle yaptıkları yolculuklar, sık sık çiftçilerle aralarında gerginlik yaşanmasıyla sonuçlanıyor. Hayvanlarını otlatmak için ülkenin güneyine göç eden Fulaniler, çiftçilerin hayvanlarını çalmaya çalıştığını ve kendilerine saldırdığını iddia ediyor.

Fulani çobanlarının ise ülkede Hristiyanların çoğunlukta olduğu güney bölgelerinde 18'inci yüzyıl İslam alimi Şeyh Osman Dan Fodio'nun öğretilerini yaymaya çalıştığı ileri sürülüyor.