Twitter
24 Mayıs 2018 Perşembe

Irkçılık, eşitsizlik ve polis şiddetine böyle dikkat çektiler, ama bundan sonra yapamayacaklar. Amerikan futbol ligi NFL, futbolcuların diz çökme protestosuna karşı harekete geçti. Milli marş sırasında uyulması gereken 6 kural yayınladı.

O kurallardan biri, tüm takımın marş boyunca ayakta durması... Yeni kurala göre, sahadaki tüm takım ve lig personeli ayakta durmak ve Amerikan bayrağıyla milli marşına saygı göstermek zorunda. Ayakta durmak istemeyenler saha dışında bekleyecek.. Eğer saha içinde kural ihlal edilirse, yalnızca oyunculara değil takımlarına da ceza uygulanacak.

Karara ilk tepki oyuncular sendikasından geldi. Sendika, oyuncuların milli marşta diz çökerek, toplumsal sorunlara farkındalık yaratma çabası içinde olduklarını söyledi. Diz çökme protestosu, ilk olarak ünlü Amerikan futbolu oyuncusu, Colin Kaepernick tarafından 2016'da başlatılmıştı. Amacı ırkçılık, eşitsizlik ve polis şiddeti gibi konulara dikkat çekmekti. Kısa sürede futbolcular arasında yayılan protesto, 2017'de yüzlerce futbolcunun kitlesel hareketine dönüştü.

Ancak,, ABD Başkanı Donald Trump, protestoları sert bir dille eleştirmiş; lig başkanına seslenerek hem protestoya katılanların kovulmalarını, hem de milli marş sırasında ayakta durma zorunluluğu getirilmesini istemişti.