Twitter
04 Mayıs 2018 Cuma

Önce Etiyopya ardından Kenya ve Yeni Zelanda... Bu saydığımız ülkelerde son dönemde oluşan dev yarıklar hayrete düşürüyor. Son olarak Yeni Zelanda'da toprak kaymasının ardından 200 metre uzunluğunda bir yarık oluştu. Akıllardaki soru şu: Dünya parçalanıyor mu?

Yeni Zelanda'nın Plenty koyunda yer yarılıp ikiye ayrılmış durumda. Dev yarık, görenleri hayrete düşürüyor. Uzunluğu 200 metreye yakın. Genişliği ise yer yer 30 metreyi buluyor. Yani aynı anda on otomobilin sığacağı kadar geniş. Dev yarığın oluşmasını, aşırı yağışlar sonrası meydana gelen toprak kayması tetikledi.

ÖNCE ETİYOPYA VE KENYA, ŞİMDİ DE YENİ ZELANDA

Toprağın yarılmasıyla, yerin derinliklerinde 60 bin yıllık bir volkan tortusu da ortaya çıktı. Üstelik Yeni Zelanda'daki bu yarık ilk de değil. Daha önce Kenya ve Etiyopya'da da dev bir yarık oluşmuş ve "Afrika kıtası ikiye mi bölünüyor" sorusu gündeme gelmişti. Ancak bilim insanları bunun sıradışı bir durum olmadığı görüşünde. Uzmanlara göre yoğun yağışlar sonrası yaşanan toprak kaymasıyla dev yarıklar meydana gelmesi normal...