Twitter
31 Mayıs 2017 Çarşamba

Türkakım boru hattında 900 km boru döşeyecek olan Pioneering Spirit adlı gemi Karadeniz'e açıldı. Geçiş süresince boğaz trafiği kapatıldı.

Türk Akımı projesi kapsamında doğalgaz boru hattında kullanılacak gemi İstanbul Boğazı'ndan geçti. 444 metre boyunda, 124 metre genişliğindeki dev geminin geçişi nedeniyle boğaz trafiği askıya alındı.

Rus doğalgazını Türkiye'ye taşıyacak TürkAkım boru hattının derin sulardaki inşaatını gerçekleştirecek Pioneering Spirit adlı boru döşeme gemisi, İstanbul Boğazı'ndan geçiş yaptı. Kıyı Emniyeti römorkörleri eşliğinde Karadeniz'e doğru ilerleyen dev geminin boğaz geçişini 9 saatte tamamladı.

İstanbul Boğazı'na sabah saatlerinde giriş yapan 444 metre uzunluğunda ve 124 metre genişliğindeki Malta bayraklı geminin, Rusya'nın Anapa Limanı'na 2 Haziran'da ulaşması bekleniyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İstanbul Liman Başkanlığı da geminin İstanbul Boğazı'ndan geçişi dolayısıyla uluslararası gemi trafiğini çift yönlü askıya alırken, vapur seferleri de bir süre yapılamadı.

Geminin döşeyeceği gaz boruları, Karadeniz altından 900 kilometre boyunca ilerleyerek Trakya kıyısında Türkiye'ye ulaşacak. Geminin geçişi kıyıdaki vatandaşlar ve turistler tarafından da ilgiyle izlendi.

Sinan BİLGENOĞLU-Yusuf DOĞAN / İSTANBUL