Twitter
30 Mayıs 2021 Pazar

Olaylar ve Görüşler bu hafta Anayasa çalışmaları, sistem önerileri ve yargı reformunu masaya yatırıyor… yeni Anayasaya neden ihtiyaç duyuldu, anayasa vatandaş için ne ifade ediyor? İttifaklar için başkanlık ve parlamenter sistem aynı anlama mı geliyor, Cumhurbaşkanı çok güçlü mü, sembolik mi olmali? Yeni yargı reform paketi ne yenilikler getiriyor?

Yargı reformuna neden ihtiyaç duyuldu? Olaylar ve Görüşler'de Dr. Rezan Epözdemir: “Türkiye’de tutuklamalar cezaya dönüştü ve standardizasyonu yok. Tutuklama gerekçesiyle tahliye gerekçesi aynı olabiliyor. Önemli olan sorunun üzerini örtmek yerine çözmek için irade koymaktır"

Olaylar ve Görüşler'de Doç. Dr. Ozan Ergül: : “Kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığı yeterince hayata geçirilmezse yargının üzerindeki tartışmaları bitiremeyiz. Yargı bağımsızlığı ile ilgili sorun varsa ‘Adil yargılanma hakkı’ ve ‘Hukuk devleti’ ile ilgili de bir sorun vardır"

"Anayasada da, kanunlarda da yönetmeliklerde de sorunlar var, bunu Adalet Bakanı da söylüyor. Yargı devletin üçte biridir. Yasama ve yürütme yargının denetimindedir. Bu, evrensel bir ilkedir” Olaylar ve Görüşler’de Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, yargı reformunu değerlendirdi.

Olaylar ve Görüşler'de Dr. Rezan Epözdemir: “‘Cumhuriyet savcısının soruşturma yetkisi elinden alınıyor’ gibi yanlış bir algı oluştu. Bu düzenleme soruşturmayı sonlandıran karara dair. Düzenleme ‘Savcı resen soruşturma açamaz, başsavcı talimat verecek’ deseydi, eleştirirdim”

Serap Belet ve Muharrem Sarıkaya soruyor Hukukçular Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, Doç. Dr. Ozan Ergül ve Avukat Dr. Rezan Epozdemir yanıtlıyor.