Twitter
Olaylar ve Görüşler - 19 Haziran 2021 (Türkiye'nin görev üstleneceği Kabil Havalimanının önemi ne?)
20 Haziran 2021 Pazar

Olaylar ve Görüşler Türkiye'yi çevreleyen gelişmelere mercek tutuyor... Cumhurbaşkanı Erdoğan - ABD Başkanı Biden görüşmesi ilişkilerde yeni bir sayfa saçtı mı? Türkiye'nin görev üstleneceği Kabil Havalimanının önemi ne? Taliban Afganistan’a ne kadar hakim?, ABD Başkanı Biden ile Rusya Devlet Başkanı Putin görüşmesinin Orta Doğu'ya etkisi ne olur? ABD ve Rusya için Afganistan'ın önemi nedir? Bu ülkelerin Afganistan'a ilgisi sadece değerli kaynaklarla mı ilgili yoksa başka stratejilerle ilgisi var mı?

#OlaylarveGörüşler'de Serap Belet sordu, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu yanıtladı. 1930'dan 1942'ye kadar İngilizlerin, 79'dan 89'a Rusların ve 11 Eylül olaylarının ardından yaklaşık 20 yıldır Amerika'nın NATO ile hakim olmak istediği Afganistan'ı önemli kılan durum nedir?

#OlaylarveGörüşler'de Muharrem Sarıkaya sordu, Araştırmacı-Yazar Esedullah Oğuz yanıtladı. Kabil Havalimanı'nın kontrolü için neden Türkiye isteniyor?

#OlaylarveGörüşler'de Nevzat Çiçek: NATO içerisindeki tek Müslüman ülke Türkiye. Afgan halkıyla çok iyi diyalog kuran ülke Türkiye. Taliban'ın bir kez yanlışlıkla saldırdığını açıklayıp özür dilediği ülke Türkiye. 1920'den bugüne Türkiye'nin her zaman desteğinin görüldüğü Afganistan'da TSK'nın Kabil Havalimanı'nın savunmasını üstlenmesi dostluğu zedeler mi?

#OlaylarveGörüşler'de Muharrem Sarıkaya sordu, Dr. Naim Babüroğlu yanıtladı: TBMM ve Cumhuriyet'in ilanını tanıyan ilk devlet Afganistan... Afganistan'da ortaya çıkan bir problem İdlib'te veya İdlib'te ortaya çıkan bir mesele Kabil Havalimanı açısından sorun oluşturur mu?

#OlaylarveGörüşler'de Dr. Eray Güçlüer: "Ülkelerin milli güç üzerinden politika üretmeleri Afganistan için de, Somali için de, İdlib için de geçerli" Taliban, Hanefi-Sünni mi, yoksa milliyetçi bir yapı mı? El-Kaide bağlantısı nedir? Türkiye ile iyi ilişkilerin sebebi Hanefi-Sünni bir yapısıyla mı ilgili? Taliban konusundaki çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Hilmi Demir, Muharrem Sarıkaya'nın sorusunu yanıtladı. Değişen jeopolitik iklimde Türkiye rol alacak mı? Kabil Havalimanı milli çıkarlara uygun bir konu mudur?

#OlaylarveGörüşler'de Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu: "Sadece havaalanının -üstelik NATO'nun desteğiyle- korunmasıyla bu çapta bir hedefin gerçekleştirilebilmesi mümkün değildir"