Twitter
14 Mayıs 2021 Cuma

Mehmet Akif Ersoy’la Nedir Ne Değildir’de bayrama saldırılar altında giren Filistin’deki durum ele alınıyor...

İsrail’in müdahalesinin arka planında ne var, neden saldırıyor? Kudüs neden önemli ve tartışmalı bir şehir? 'Topyekün bir savaş’a mı gidiliyor, İsrail’i durdurmak mümkün mü? Uluslarası toplum ne yapıyor? Soruları masaya yatırılıyor…

Edip: Kudüs'te gerilimi kim tetikledi? Saldırılar nasıl başladı, gerginlik nereye evriliyor? Kim bu siyonistler? İsrail devleti nasıl kuruldu, siyonizm ne demek? Kudüs'ün statüsü neden önemli?

Siyonizmin amacı ne? Ultra ortodoks Yahudiler ve İsrailliler aynı fikirde mi? İsrail'in motivasyonu ne? Yahudileri bir arada ne tutuyor? Yahudi lobisinin gücü ne? İsrail gücünü nereden alıyor? Uluslararası hukukta nasıl ayrıcalıklı tutuluyor? İsrail'i kim durduracak? Dünya neden sessiz? Türkiye ne yapar, arabuluculuk rolü oynayabilir mi? Bölge savaş mı sürükleniyor? İsrail şiddeti kınamayla durur mu? Orta Doğu'da kan nasıl durur?

Nedir Ne Değildir'de Prof. Dr. Çağrı Erhan: "İsrail bir göçmenler ülkesi. 1800'lerin ikinci yarısından itibaren ve özellikle 1917'den sonra hızlanan göçlerle kuruldu. Ağırlıklı olarak Doğu Avrupa'dan geldiler"

"İsrail temelinde bir terör devleti olarak ortaya çıkmıştır. Seküleri de milliyetçisi de vardır. İsrail teorik anlamda dünyadaki bütün Yahudilerin devletidir. Aslında bütün Yahudiler İsrail vatandaşıdır" Nedir Ne Değildir'de Dr. Lütfü Özşahin, İsrail hakkında önemli bilgiler verdi

Nedir Ne Değildir'de Prof. Dr. Mustafa Aydın: "İsrail toplumunun büyük bir kısmını bir arada tutan şey Musevi milliyetçiliğidir. Ayrıca ortak bir tehdit algısı ve 'Gidecek başka yer yok' düşüncesi de bir arada tutuyor"

Nedir Ne Değildir'de Prof. Dr. Barış Doster: "İsrail uluslararası hukuku umursamıyor, dikkate almıyor. Bu lükse sahip. Çünkü Siyonizm ve Yahudi lobisi dünyanın her yerinde örgütlü olduğu için eli kuvvetli"

Mehmet Akif Ersoy soruyor; Uluslararası İlişkiler Uzmanları Prof. Dr. Mustafa Aydın, Prof. Dr. Barış Doster ve Prof. Dr. Çağrı Erhan ile Dinler Tarihi Uzmanı Dr. Lütfi Özşahin Nedir Ne Değildir’de yanıtlıyor