Twitter
Burası Haftasonu - 5 Aralık 2021 (Çiçek hastalığı biyolojik silah olarak kullanılabilir mi?)
05 Aralık 2021 Pazar

Haftasonu deyince akla ne geliyorsa, Burası Haftasonu’nda…

ABD’de neler konuşuluyor? ABD Omicron için ne önlem aldı? Habertürk Yazarı Oray Eğin, Burası Haftasonu’nda değerlendiriyor.

Tarihten günümüze Türkler… Türk kelimesi nasıl ortaya çıktı? Göç yolları Türkçe’yi nasıl etkiledi? Türk dili hangi dillerden etkilendi? Türk dilini hangi halklar konuşuyor? Türkler Anadolu’ya ne zaman geldi? Türkler tarihe nasıl etki etti? Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, Oylum Talu’ya anlatıyor.

Dünya biyolojik savaşa mı gidiyor? Çiçek hastalığının çaresi var mı? Çiçek hastalığı biyolojik silah olarak kullanılabilir mi? Virüsün ölümcüllüğü artırılabilir mi? Virüsler birer biyolojik silah mı? Virüslerin kaynağı saptanabilir mi? Virüsün laboratuvar ortamında üretildiği anlaşılabilir mi? Koronavirüs nasıl ortaya çıktı? Biyoterörizmden nasıl korunulur? Biyolojik tehditler neler olabilir? Biyolojik silah laboratuvarı bulunan ülkeler hangileri? Hangi ülke daha güçlü? Biyolojik savaşlar yaşanır mı? Dünya nereye sürükleniyor? Askeri silahlar yerini biyolojik virüslere mi bırakıyor? Biyoterörizm tehdidi mi geliyor? Haftasonu sabahlarının vazgeçilmezi Oylum Talu ile Burası Haftasonu’nda İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Viroloji Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz değerlendiriyor.

Vücudumuzun genetik kodları… Genetik özelliklerimizi kimden, ne kadar alıyoruz? Bebeğin cinsiyetini ne belirler? Genlerimizi daha çok anneden mi, yoksa babadan mı alırız? Mitokondri ne işe yarar? Obezite genlerde mi gizli? Zihinsel ve psikolojik sorunlar genlerle mi alakalı? Genetik hastalıklar hangileri? Gen taraması neden önemli? Hangi hastalıklar gen taramasıyla saptanabilir? Zeka genini kimden alıyoruz? Genetik kodlar değişebilir mi? DNA haritası nasıl hazırlanıyor? Tıbbi Biyoloji ve Genetik Uzmanı Prof. Dr. Korkut Ulucan, Burası Haftasonu’nda Oylum Talu’ya anlatıyor.