Twitter
Açık ve Net - 4 Temmuz 2022 (Enflasyon neden yüksek, nasıl düşer? Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar değerlendirdi)
05 Temmuz 2022 Salı

Enflasyon neden yüksek, nasıl düşer? Döviz kuru düşer mi? Kredide döviz şartı ne getirir? Kur Korumalı Mevduat sisteminde son durum ne? Kredi kartı borçlusu arttı mı? Vatandaş neden kredi çekmeye yöneldi? "İlk Evim" paketine katılım nasıl? Tarım Finansmanı ne durumda? GES için talepler ne durumda? 
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alparslan Çakar, Açık ve Net'te gazeteciler Kübra Par, Haberturk.com Genel Yayın Yönetmeni Yavuz Barlas ve Bloomberg Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen'in sorularını yanıtladı. 
Tarih: 4 Temmuz 2022
Çakar'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
"RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI OYUNUN DENGESİNİ BOZDU"
Enflasyonu üç temel boyutuyla değerlendirmek lazım. Birinci boyut maliyet enflasyonu. Gerek pandemi ve devamında petrol fiyatında ciddi anlamda sıçrama olmuştu. 2021 yılına başladığımızda dünyada enflasyon, ticaret hacmine yönelik beklentiler vardı. Büyüme hızı yüzde 3,5'tu. Bu sene yüzde 4 civarında bir öngörü vardı. Küresel ekonomi farklı süreçlerden geçiyor. Şubat ayında Rusya-Ukrayna savaşı oyunun dengesini bozdu. Doğalgaz, petrol, enerji açısından, gıda ürünleri açısından hakikaten çok büyük potansiyel. Euro bölgesinin Rusya'dan enerji alımı yüzde 38'di. 4 ülkenin enerjisinin yüzde 100'ünü Rusya karşılıyor. Zaten enerji fiyatlarındaki artış, savaşın getirdiği tedarik zincirindeki bozulma arzı negatif etkiledi. Bu bütün dünyaya enflasyon olarak yansıdı.
"ENFLASYON YIL SONUNDA YÜZDE 50 SEVİYESİNE DÜŞER"
Hem maliyet enflasyonu hem enflasyon birleştiğinde fiyat mekanizması öngörülebilirin dışında çıktı. Enflasyon enflasyonu doğuruyor. Ben enflasyonun yıl sonunda yüzde 50'ler seviyesine düşebileceğini öngörüyorum. Turizm gelirleri dolayısıyla cari açığın gerektirdiği likiditenin bulunabileceğini düşünüyorum.
"KUR KORUMALI MEVDUAT GÖREVİNİ FAZLASIYLA İCRA ETTİ"
Bütün ürünlerde, kampanyalarda ilk çıktığınızda o sırada mevduat döner, kalan mevduat zaten statiktir. Ziraat Bankası'nda bazı mevduatlar var ki, 10 yıl önce açılmış. Tüzelde farklı mülahazalarla, tasarruf veya kendisini korumak amacıyla kurulan mevduat bu gibi enstrümanlarda değerlendirilebilir. Gündemde uzatma kararı olup olmadığını bilmiyorum. 20 Aralık'ta bu iş devralınmıştı. Ukrayna-Rusya savaşı araya girdi. Rusya ekonomisi hem Euro bölgesi hem bizim için çok önemli. Bizim en büyük pazarımız Euro bölgesi. Burada bütün maliyetler arttı. Bu artış bizim ithalatımıza ciddi maliyettir. Enerji fiyatlarındaki artışlar, yaptırımlar hepimizin pazarını etkiledi. Ödemeler sistemi üzerinde ciddi baskı oluşturdu yaptırımlar. Enerji, gıda fiyatlarındaki artış. Rusya turizm ve müteahhitlik hizmetlerinde bizim için ciddi pazar. Ukrayna'dan 2019 yılında 2.2 milyon civarında turist almıştık. Kur korumalı mevduat bütün bunlara rağmen, savaşa rağmen görevini fazlasıyla icra etmiş durumdadır.