Twitter
30 Kasım 2021 Salı

Atatürk ekonomiyi sıfırdan nasıl kurdu? 1929 büyük ekonomik buhranıyla nasıl mücadele edildi? Atatürk'ün ekonomiye bakışı nasıldı? Yeni Ekonomik Model'in farkı ne? Atatürk'ün önceliği tarım mıydı? Siyasetin ekonomiye etkileri neler? Mandacı iktisatçılar ve Ekonomik Kurtuluş Savaşı ne demek? İzmir İktisat Kongresi neden önemli? Cumhuriyet'in ilk döneminde ekonomi hangi temelde kuruldu? Merkez Bankası ne zaman kuruldu?  Atatürk ekonomiyi hangi temeller üzerinde kurdu? Cumhurbaşkanı Erdoğan nasıl bir ekonomi modeli planlıyor? Türk parasını koruma kanunu nedir? Lira'nın değerini korumak için hangi kararlar alındı? Savaşların ekonomiye etkisi ne oldu? Türkiye ekonomisi 2. Dünya Savaşı'ndan nasıl etkilendi? Türkiye enflasyonla ne zaman tanıştı? Ekonomide altın çağ ne zaman yaşandı? Demirel'in ekonomi modeli neydi? Siyasetin ekonomiye etkileri neler? Ekonomideki büyüme Batı ile ilişkileri nasıl etkiledi? 24 Ocak kararları ne sağladı? Turgut Özal'ın ekonomi modeli neydi? 1980'lerde Türkiye'de enflasyon ve cari açık nasıldı? Tansu Çiller ekonomiyi nasıl yönetti?

 

Açık ve Net'te Prof. Dr. Zafer Toprak: Günümüzdeki iktisat modelinde bir ölçüde düne referans ediliyor. Milli Kurtuluş Savaşı'nın yanında Atatürk 'Ekonomik Kurtuluş Savaşı' da verdi. Mesela kapitülasyonlar kaldırıldı.

Açık ve Net'te Prof. Dr. Fuat Keyman: "Bugüne "Ekonomik Kurtuluş Savaşı" dersek Atatürk'e haksızlık etmiş oluruz. O gün gerçekten o savaş verildi. Türkiye, Osmanlı'nın küllerinden bir Anka kuşu gibi doğdu"

 

Açık ve Net'te Prof. Dr. Zafer Toprak: "Cumhuriyet döneminde tarım devrimi yaşadık. Mesela tarım okulu kurduk. Teknolojik dönüşümler tarımda kendi kendimize yeterli duruma gelmemizi sağladı"

 

Açık ve Net'te Prof. Dr. Fuat Keyman: "16. yüzyıldan başlayarak Batı'nın hem içindeyiz hem dışında. Fakat iş teknoloji transferine gelince vermiyorlar. Kendine yeterli olma gerekliliği öne çıkıyor. Demirel bunu başarıyor"

 

Açık ve Net’te Kübra Par soruyor… konukları; Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Toprak ve Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Keyman yanıtlıyor.