Twitter

Fatih Altaylı

Teke Tek Pazartesi - Salı
Teke Tek - 4 Ocak 2022 (Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem nasıl işleyecek?)
05 Ocak 2022 Çarşamba Süre: 02:11:44

Muhalefetin planı ne? Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem nasıl olacak? Muhalefetin sistem itirazları ne? Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi revize edilebilir mi? Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemin farkı ne olacak? Muhalefet ne vadediyor? Muhalefetin çalışmaları ne durumda? 6 parti niye bir araya geldi? Altı muhalefet partisi nasıl bir sistem öneriyor? Nasıl bir Parlamenter Sistem? Cumhurbaşkanını Halk mı, Meclis mi seçecek? Cumhurbaşkanı'nın yetkileri ne olacak, sembolik mi olacak? Hükümet Kurma Yetkisi nasıl olacak? 6 muhalefet partisinin tamamladığı çalışma ne öngörüyor? 6 muhalefet partisinin uzlaştığı taslak metinde neler var? Liyakat nasıl sağlanacak? Yurtdışından oy kullanmalı mı? "Devr-i Sabık" olacak mı? Muhalefetin yeni sisteminde yargı nasıl işleyecek? Ekonomide planları ne? Meclis nasıl güçlendirilecek?

 

Teke Tek'te Muharrem Erkek: "6 parti uyum içinde ortak mutabakat metni hazırladık. Bunu demokrasi için yapıyoruz. Şu anki sistem yanlış. Bu Parti Genel Başkanlığı yoluyla yönetim aslında. Bu yüzden kötü. Kuvvetler ayrılığı ortadan kalktı"

 

Teke Tek'te Mustafa Yeneroğlu: "Şu an bir zihniyet sorunuyla karşı karşıyayız. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem önerimizde Cumhurbaşkanı siyaseti dizayn etmeyecek, devleti temsil edecek. 6 parti bağımsız yargı, siyasi etik kanunu, temel hakları çalıştık"

 

Teke Tek'te Prof. Dr. Bahadır Erdem: "Şu anki sistemde Cumhurbaşkanı hesap vermek istemiyor. Bu şekilde bir ülke yönetilemez, demokrasi olmaz. Bizim sistemimizde yasama, yürütme ve yargı birbirinden bağımsız olacak ve adaleti sağlayacak"

 

Teke Tek’te Fatih Altaylı soruyor… Konukları; İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Bahadır Erdem, Deva Partisi İstanbul Milletvekili Av. Mustafa Yeneroğlu ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Avukat Muharrem Erkek yanıtlıyor.