Twitter

Çetiner Çetin

Habertürk Gündem Pazar 20.45
Habertürk Gündem - 6 Ekim 2021 (Yeni anayasa sürecinde neden din vurgusu öne çıkıyor?)
07 Ekim 2021 Perşembe Süre: 02:04:54

Habertürk Gündem yeni anayasa ve parlamenter sistem konuşuldu... Anayasanın ilk 4 maddesi değişir mi? Partiler sistemde neyin değişmesini istiyor? Yeni anayasa için partilerin kozları neler? Gelecek seçimin dinamiği anayasa mı? Laiklik Anayasa'dan çıkarılabilir mi? Yeni anayasaya ihtiyaç var mı? Yeni anayasa neler sağlar? Sorunların kaynağı sistem mi? Muhalefet neden Başkanlık istemiyor? Muhalefetin adayı yetkisiz mi olacak? Anayasa'da dindar-laiklik çizgisi ne? Yeni anayasa sürecinde neden din vurgusu öne çıkıyor? Yeni bir sistem mi, eskiye dönüş mü? Seçmen parlamenter sistem ister mi? Seçim kanunu nasıl değişecek?

Siyasi Partiler Kanunu'nda ne değişecek, baraj düşecek mi?

Habertürk Gündem'de CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek: "Böyle bir şey söz konusu olamaz, ifade bize ait değil. Anayasamızın değişmesi gerekiyor ama ilk 4 maddesinin değil"

 

Habertürk Gündem'de Prof. Dr. Selami Kuran: "Laiklik ilkesi gerçekten ülkemizin toplumsal barışı, devletimizin nitelikleri açısından bir çimentodur. Bunun tartışılması bile abesle iştigaldir"

 

Laiklik Anayasa'dan çıkarılabilir mi? Habertürk Gündem'de Prof. Dr. Bahadır Erdem: "İlk 3 maddenin değişmemesi gerekiyor. Kurtuluş Savaşı ile aynı zamanda hukukta, eğitimde ve sosyal yaşamda da reformlar oldu. Laiklik Anayasa'da olmalı ve kesinlikle korunmalı"

 

Habertürk Gündem'de Yasin Şamlı: "Sivil bir anayasaya ihtiyaç var. Millet isterse ilk 3 maddeyi değişmez kılar, isterse tamamen kaldırıp başka şey koyar. Milletin iradesine saygı duymalıyız. İlk 3 maddeyle de kimsenin sorunu olduğunu sanmıyorum"

Habertürk Gündem’de Muharrem Sarıkaya soruyor… konukları; Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selami Kuran, CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İstanbul 2 Nolu Barosu Başkanı Av. Yasin Şamlı ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Bahadır Erdem yanıtlıyor.