Twitter
Açık ve Net - 5 Aralık 2021 (Ekonomi bugünkü halini alana kadar hangi evreleri gördü?)
06 Aralık 2021 Pazartesi Süre: 01:19:32

Osmanlı Devleti sanayi devrimini neden ıskaladı? Faizin Osmanlı'daki yeri ne? İktisat tarihi bugün yaşananlar için ne söylüyor? Merkez Bankası'nın tarihçesi ne? Devletler ne zaman rezerv tutmaya başladı, sebebi ne? Ekonomik krizlerin tarihçesi ne? Para nasıl ortaya çıktı? Para nasıl hayatımıza girdi? Ekonomi bugünkü halini alana kadar hangi evreleri gördü? Kağıt parayı ilk kim kullandı? Osmanlı'nın ekonomik gücü nasıldı? Osmanlı'nın dış borcu ne kadardı? Sanayi devrimi nasıl başladı? Doların hakimiyeti ne zaman başladı?

 

Açık ve Net'te Doç. Dr. Emrah Safa Gürkan: "Paradan önce takas vardı diye biliriz. Ama yok böyle bir şey. Para M.Ö 6. yüzyılda ortaya çıktı. Para konusunda devletler kolay bulanabilen, uzun süre saklanabilen, kolay taşınabilen bir şey üzerinde anlaşıyor"

 

Açık ve Net'te Doç. Dr. Emrah Safa Gürkan: "Ekonomi diye bir bilim olmadığı için para politikası olmaz. 19. yüzyıldan önce devletlerin eğitim, sağlık, para politikası yoktu. Çünkü bunun için çok sayıda bürokrata ihtiyacımız var"

 

Açık ve Net'te Doç. Dr. Emrah Safa Gürkan: "Aslında Osmanlı Devleti ve Cumhuriyet başarılı bir sınav verdi. Tanzimat reformları, Abdülhamit'in eğitim reformları, Cumhuriyet döneminde yapılanlar Türkiye buradan başarılı çıkmış diyebiliriz"

 

Açık ve Net’te Kübra Par soruyor… Tarihçi-Yazar Doç. Dr. Emrah Safa Gürkan yanıtlıyor.

 

DİĞER KISIMLAR
1. Bölüm
07 Aralık 2021 , Salı
Süre: 02:30:12