Twitter
19 Temmuz 2018 Perşembe

Türkiye’nin Rusya ile S-400 antlaşması Amerika Birleşik Devletleri’ni harekete geçirdi. Rus füzelerinin Türkiye’de konuşlanmasına karşı çıkan Trump yönetiminden ardı ardına açıklamalar geliyor. Türkiye için ABD'nin füze sistemi Patriot alternatifi de hala masada. İşte S-400 ve Patriot sisteminin özellikleri...

Türkiye hava savunma sistemini daha da güçlendirmeyi hedefliyor. Ruslarla yapılan anlaşma sonucu S-400 füzelerinin 2019 ortalarında Türkiye’de konuşlanması bekleniyor. Bu anlaşmaya şiddetle karşı çıkan ABD’nin Patriot füzeleri ise Türkiye için bir alternatif olarak hala masada.

ABD ve Batı, Türkiye'nin hava savunma ihtiyacını rasyonel bir şekilde karşılamadı. Bunun üzerine Türkiye Ruslara yöneldi. Ruslarla S-400 anlaşması yapılmasının ardından ABD, Patriot satmak için yoğun bir ikna çalışmasına başladı. Şartların uygun olması durumunda Türkiye’nin Patriot da alabileceği ifade ediliyor. Türkiye şartlarını uzun zaman önce ABD’ye iletti ve uygun teklifin gelmesini bekliyor.

Türkiye S-400 kullanan ilk NATO üyesi olacak. Uzmanlar, Rus füzelerinin NATO’nun entegre hava savunma sistemine uyum sağlamayacağına dikkat çekiyor. Türkiye, biri opsiyonlu iki S-400 sistemi alacak. Ruslarla yapılan anlaşmanın toplam maliyeti 2.5 milyar dolar. Rusya, füzelerin Türkiye’de konuşlanacağı yer konusunda herhangi bir kısıtlama getirmiyor.

ABD ordusu ve müttefiklerinde kullanılan Patriotlar, taktik balistik füzeleri ve insansız uçakları vurabiliyor. Patriotlarda ayrı ayrı ateşlenebilen füze bataryaları bulunuyor. ABD, Türkiye'ye vermek istediği Patriotların Ermenistan ve Yunanistan sınırına yakın bölgelere konuşlandırılmasına sıcak bakmıyor.

Peki Türkiye’nin hava savunması için masada olan bu iki alternatif arasındaki farklar ne?

S-400’ün özellikleri

■ Menzili 250 km 
■ Balistik füze tespiti ve vuruş mesafesi 60 km 
■ Radar tespit mesafesi 600 km 
■ intikale hazırlık süresi 5 dakika

Patriot sisteminin özellikleri

■ Menzil 160 kilometre
■ Balistik füze tespiti ve vuruş mesafesi 45 kilometre
■ Radar tespit mesafesi 150 kilometre
■ İntikale hazırlık süresi 30 dakika

HABER: FIRAT TUR