Twitter
29 Ağustos 2018 Çarşamba

Yapılan bir araştırmaya göre, hava kirliliği zeka geriliğine yol açıyor. Kişilerin kavrama yeteneğini zayıflatıyor. Peki beynimizi hava kirliliğinin etkilerinden korumamız mümkün mü? Birkaç basit önlemle beyin direncini artırmanın yollarını sizler için derledik...

Astım, akciğer yetmezliği, kalp rahatsızlıkları, diyabet... Bu uzayıp giden liste, hava kirliliğinin neden olduğu hastalıklar. Listeye şimdi bir de zeka geriliği eklendi.
Çin'de yapılan bir araştırma, hava kirliliğinin zekayı ciddi oranda azalttığını ortaya çıkardı. Buna göre, havadaki zehirli partiküller kişilerin kavrama yeteneğini zayıflatıyor. Zeka geriliğine yol açıyor. Hava kirliliği nedeniyle bir yıllık eğitim boşa gidiyor.

Araştırmaya farklı yaş gruplarından 20 bin kişi katıldı. 2010-2014 yılları arasında bu kişilere matematik ve dil bilgisi soruları soruldu. Ardından sonuçlar, bu dönemdeki hava kirliliği seviyeleriyle karşılaştırıldı. Sonuçta hava kirliliğine daha uzun süre maruz kalanların zekalarının daha fazla zarar gördüğü belirlendi.

BEYNİ KORUMANIN YOLLARI NELER?

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 91'i, hava kirliliğinin tehlikeli seviyede olduğu bölgelerde yaşıyor. Özellikle Çin'in birçok kenti dünyanın en kirli şehirleri arasında yer alıyor. Hava kirliliğin neden olduğu sisten göz gözü görmüyor.

Peki, tüm dünyayı etkisi altına alan hava kirliliğinin etkileriyle savaşmak mümkün mü? Birkaç basit önlemle beynimizin direncini arttırmak mümkün. Zira beynin yüzde 60'ı yağdan oluşuyor. Bu nedenle düzgün çalışması için, beyin omega-3 yağ asitlerine ihtiyaç duyuyor. Bir "akıl diyeti" uygulayarak, beyne iyi gelen gıdaları tüketmek gerekiyor. Bu gıdaların başında kızılcık geliyor. Bu küçük meyvenin içinde beynin ihtiyaç duyduğu her şey var. Bunu brokoli, ıspanak ve balık takip ediyor. Özellikle somon balığı da listenin başını çekiyor. Yumurta, buğday ve ceviz de omega-3 zengini... Her gün mutlaka ceviz tüketmek gerekiyor. Tüm bu gıdalar, beyin fonksiyonlarını düzenlemeye yardımcı oluyor.

DÜZENLİ EGZERSİZ VE KARŞI CİNSE VAKİT AYIRMAK GEREKİYOR

Hafızayı güçlendirmek, uzun ve sağlıklı bir yaşam yani, beyin sağlığı için dengeli beslenmenin yanı sıra yapılacak başka şeyler de var. Öncelikle stresten uzak durmak ve neşeli olmak gerekiyor. Düzenli fiziksel egzersiz yapmak,, karşı cinsle vakit geçirmek de hafızayı güçlendiriyor.